راهنمای گشت و گذار در چند غذاخوری سنتی ایران – زهل گرافیک

ماهنامه همشهری سرزمین من – فرشته کاظمی: کمتر پیش آمده گردشگران خارجی وارد ایران شوند و از غذاهای ما تعریف نکنند ایران یکی از شاخص ترین کشورها در پخت غذاست فرقی هم نمی کند که چگونه سفر می کنید و به کجا می روید، اما زمانی که مسافر باشید مکان خوب برای غذا خوردن یکی از قسمت های مهم سفر شما را تشکیل می دهد
مازندران؛ اکبرجوجه محبوب شمالی

اگر در میان غذاها مرغ را دوست دارید و راهی مازندان شده اید، یکی از گزینه های جذاب و خوب مجموعه رستوران های اکبرجوجه است.

از کافه «اکبرآقای» در سال 1329 تا رستوران های زنجیره ای «اکبرجوجه امروز»، حکایت ها گذشته تا جوجه های علی اکبر کلبادی در سراسر ایران و حتی در خارج از کشور هم اسم و رسم دار شود. شاید علی اکبرخان، وقتی کافه جمع و جورش را در کلبه چوبی «چشمه بلبل» گلوگاه و بر سر راه راننده های عبوری راه می انداخت، فکر نمی کرد فرزندانش از کافه او، یکی از برندهای تجاری کشور را بسازند که حتی در نمایشگاه «تکنوپول» روسیه هم برنده مقام سوم شود.

راهنمای گشت و گذار در چند غذاخوری سنتی ایران 


خوزستان؛ مستوفی شانه به شانه کارون

یکی از زیباترین غذاخوری های سنتی جنوب ایران، عمارت مستوفی در شهر شوشتر است.

اگر مهمان قوام شوید می توانید انواغ غذاهای دریایی و جنوبی که به سبک و سیاق غذاهای جنوبی با سیر فراوان و تمبر هندی و گشنیز و لم هایی که فقط آشپزان جنوب به آن آشنایی دارند، طعم گرفته اند بچشید. در شهر بوشهر برای رفتن به غذاخوری قوام باید وارد خیابان ساحل شوید و به قسمت دریا حرکت کنید. بعداز آن که بیمارستان فاطمه زهرا (س) را پشت سر گذاشتید، در پارک خلجی فارس ساختمان قدیم آب انبار پیش چشم تان می آید.


یزد؛ حاج ملک به رنگ کویر

در یزد خانه ها و عمارت های تاریخی وجود دارند که به رستوران تبدیل شده اند و جای مناسبی است تا غذا را در کنار تاریخ بخورند.


اصفهان؛ قهوه خانه خواجه طعم های نقش جهان

نکته: در خاطرتان بماند، در سفرهای ایرانگردی تان، می توانید غذاخوری های محلی مختلفی پیدا کنید که اگرچه آوازه ملی ندارند، اما هم غذاهای شان خوشمزه است و هم فضای شان بسیار تماشایی.

از میدان امان (ره) شهر همدان، خیابان شریعتی (عباس آباد) را پیاده به سمت بقعه «استر» و «مردخای» بروید. انتهای کوچه کناری بقعه به سمت چپ که بروید، ورودی قدیمی و آجری زیبای موزه مردم شناسی و سفره خانه سنتی حمام قلعه خودنمایی می کند.
332511199 (081) شماره تماس این غذاخوری است.

رستوران اکبرجوجه در استان مازندران، 10 شعبه معروف دارد.

شعبه اصلی رستوران اکبرجوجه در همان شهر گلوگاه در استان مازندران و در جاده اصلی گرگان به بهشهر قرار دارد، اما اکبرجوجه در شهرهای دیگر استان گلستان و مازندران هم شعبه هایی دارد. فهرست شعبه های رسمی اکبرجوجه را در جدول زیر می بینید.

 راهنمای گشت و گذار در چند غذاخوری سنتی ایران

«چایخانه وکیل» که در بافت تاریخی شهر کرمان و همسایه بازار وکیل معروف است تا همین 50 سال قبل حمام عمومی مردم کرمان بود و بعد از آن مرمت و بازسازی شد و به عنوان چایخانه سنتی مورد استفاده قرار گرفت. در این جا، غیر از غذاهای عمومی ایران، از غذاهای مخصوص مثل حلیم بادمجان، بزقرمه، کشک بادمجان، زیره پلو با مرغ و دیزی سنگی غفلت نکنید.

راهنمای گشت و گذار در چند غذاخوری سنتی ایران 

رستوران سنتی قوام حالا در ساحل خلیج فارس تبدیل به موزه ای کوچک شده، دیوارهایی که با عکس های قدیمی بوشهر و نقاشی های قدیمی تزیین شده است و وسایل قدیمی و تاریخ مثل ظروف نفیس، گرامافون و رادیوهای قدیمی و انواع ساز آن را دیدنی تر کرده اند.

اصفهانی ها این قهوه خانه را با نام مدیر آن، یعنی «خواجه» یا به قول اصفهانی ها «حج میرزا» می شناسند.


فارس؛ عمارت شاپوری بالابلند شیرازی

این رستوران در خیابان سلمان فارسی میبد قرار گرفته و شماره تماس آن 32322083(035) است.

از محلی پرپررفت وآمد به نام «چاه حاج میرزا» که در بیخ گوش میدان «نقش جهان» اصفهان قرار دارد، تا ورودی چایخانه «آزادگان»، چند قدم بیشتر  نیست. حاج محمدعلی خواجه، قهوه خانه اش را با صدها قطعه ریز و درشت از صنایع دستی که طی سال خودش جمع آوری کرده، تزیین کرده است. در این جا امکان خوردن بعضی خوراکی های ساده و تنقلات را دارید، مثل چای، دوغ و گوشفیل، تخم مرغ و پنیر، آش شله قلمکار، حلیم، عدسی و آبگوشت.

راهنمای گشت و گذار در چند غذاخوری سنتی ایران 

ماهنامه همشهری سرزمین من – فرشته کاظمی: کمتر پیش آمده گردشگران خارجی وارد ایران شوند و از غذاهای ما تعریف نکنند ایران یکی از شاخص ترین کشورها در پخت غذاست فرقی هم نمی کند که چگونه سفر می کنید و به کجا می روید، اما زمانی که مسافر باشید مکان خوب برای غذا خوردن یکی از قسمت های مهم سفر شما را تشکیل می دهد.


کرمان؛ چایخانه وکیل مهمانی با وکلا

در کرمان سفره خانه و غذاخوری سنتی کم نیست، اما یک غذاخوری با معماری زیبا و در دل بافت سنتی باعث می شود تا خاطره این غذای خوشمزه همیشه به یادتان بماند.
وقتی غیر از طعم و کیفیت خوراک، مکان خوردن هم مهم باشد، سفره خانه های سنتی پینشهاد خوبی هستند. «حمام قلعه» همدان ییک از بناهای تاریخ شهر همدان است که از خطر تخریب در امان ماند و حالا به یک سفره خانه تماشایی تبدیل شده است. این بنای تاریخی دوران قاجار که حدود 130 سال قبل به نام «حمام حاج محمدسعید» مشهور بوده، حالا رستورانی سنتی است همراه با مجسمه هایی از دلاکان حمام و کسانی که برای شست و شوی بدن به حمام آمده اند.

راهنمای گشت و گذار در چند غذاخوری سنتی ایران 

هتل رستوران حاج ملک، در اصل عمارتی قاجاری بوده که حالا در آن غذا سرو می شود.

راهنمای گشت و گذار در چند غذاخوری سنتی ایران

خوبی شهرهای کویری ایران آن است که خانه های بسیاری در آن ها تبدیل به اقامتگاه سنتی یا رستوران شده اند. هتل حاج ملک میبد یک نمونه عالی از معماری ایرانی در قلب کویر ایران است که چند سالی است، تبدیل به هتل- رستوران شده. هتل- رستوران حاج ملک خانه ای قاجاری؛ با 12 اتاق بزرگ که یکی شاهنشین زیبایی است. در رستوران حاج ملک می توانید انواع غذاهای خوشمزه یزدی را امتحان کنید، از شولی گرفته تا کوفته یزدی.

حمام قلعه همدان، حمامی است که غذاخوری شده است.

در دنج ترین قسمت این عمارت رستورانی با 200 نفر ظرفیت وجود دارد که با حضور در آن می توانید طعم انواع غذاهای ایرانی و خارجی شامل انواع کباب ها، باقالی پلو، ته چین، کلم پلو، استیک و… را در فضایی دلچسب تجربه کنید، مخصوصا از غذاهای معروف شیرازی سراغ بگیرید، البته قیمت غذاهای این مجموعه کمی بالاست. نشانی این رستوران، خیابان کریم خان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی است و شماره تلفنش 32347491 (071). برای گرفتن اطلاعات بیشتر به www.shapurigarden.com سر بزنید.

در غذاخوری قوام بوشهر می توانید طعم غذاهای محلی جنوب ایران و به خصوص انواع غذاهای دریایی این مناطق را بچشید.

چون آن روزها جوجه های کافه اش از مرغ های حیاط خانه اش تامین می شد و نانش را هم همسرش با تنور هیزمی خانه، صبح به صبح می پخت. حالا تمام محصول یک مرغذاری، فقط کفاف دو روز رستوران های اکبرجوجه را می دهد و برای هر رستوران، یک نانوایی با چند کارگر و نانوا نان می پزند، اما هرچه بود، جوجه های اکبرجوجه (لقب علی اکبر کلبادی) نقل زبان ها شد و کافه او تبدیل به رستوران.

در حاشیه رود کارون و درست شانه به شانه پل «شادُروان»، «محمدعلی مستوفی»، بازرگان نامدار دوره قاجار، سفارش ساختن خانه ای را به «حاج محمدتقی معمار» می دهد. معمار هم خانه ای می سازد با سه دیوار که به جای دیوار چهارم، چشم اندازی دارد از رود کارون و پیکر کهن پل «شادروان».